Menstruație întârziată? Află care sunt cauzele care duc la aceste dereglări ale ciclului menstrual

Menstruație întârziată? Află care sunt cauzele care duc la aceste dereglări ale ciclului menstrual

Orice femeie s-a confruntat măcar o dată cu un episod în care menstruația i-a întârziat. Gândurile că ceva ar fi în neregulă apar imediat, la fel și ideea unei sarcini, aceasta fiind cea mai întâlnită cauză care duce la dereglări ale ciclului menstrual. Totuși, organismul își poate pierde echilibrul hormonal și din alte motive pe care sigur nu le-ai fi luat în calcul, cum ar fi sportul intens, scăderea bruscă în greutate sau stresul. Toți acești factori pot duce la întârzierea menstruației. Menstra apare lunar, iar perioada poate varia de la 3 până la 7 zile, astfel că o femeie are într-un an, în mod normal, între 11 și 13 menstruații, în funcție de cât ține ciclul menstrual. Calculele se pot schimba atunci când apar dereglările menstruale. În acest articol vei găsi informații despre întârzierea sau lipsa menstruației, denumită în termeni medicali amenoree, despre cum să-ți calculezi un ciclu menstrual, dar și ce trebuie să faci dacă te confrunți cu această problemă.

Principalele cauze ale întârzierii menstruației

Sarcina

Sarcina este cea mai comună și frecvent întâlnită cauză pentru care o femeie se confruntă cu întârzieri ale menstruației. În general, la persoanele active sexual ciclul se oprește brusc atunci când ovulul este fecundat. Dacă nu știi să ai alte probleme de sănătate, cel mai simplu mod să deslușești misterul este să apelezi la un test de sarcină.

Alăptarea

Femeile care au devenit mame se vor confrunta o perioadă destul de îndelungată cu dereglări menstruale. Ciclul va reveni treptat, însă în timpul alăptării există posibilitatea ca menstruația să-ți tot întârzie.

Scăderea bruscă în greutate sau îngrășatul

O cură de slăbire drastică îți va afecta buna funcționare a organismului, iar asta se poate vedea și la menstruație. Dacă ai slăbit brusc într-un interval de timp scurt te poți confrunta cu întârzieri ale menstrei. Același lucru este valabil și în cazul luării în greutate rapid. Ambele situații, atât o greutate sub cea normală, cât și acumularea unor kilograme în exces, modifică nivelul hormonilor din organism - o posibilă cauză a dereglărilor ciclului menstrual.

Sportul intens sau activitățile fizice cu efort ridicat

Femeile care fac sport de performanță au această problemă, de multe ori menstruația le întârzie. Așa că dacă ai mers la sală mai mult decât de obicei, te-ai suprasolicitat din punct de vedere fizic și menstruația nu ți-a venit la timp aceasta ar putea fi o cauză. Explicația este simplă: în cazul unui efort fizic ridicat, adică ore în șir de suprasolicitare, organismul va încerca să împiedice ovulația, secreția de estrogeni și menstruația.

Stresul

Trăim în era stresului, un fenomen care apare la orice pas, chiar și atunci când nu ne dăm seama. Stresul major are un impact extrem de agresiv asupra organismului, iar asta se vede și în dereglările ciclului menstrual, pentru că acționează la nivelul hipotalamusului, partea creierului responsabilă cu activitatea hormonilor.

Anticoncepționalele sau alte medicamente

Dacă ai luat pilule anticoncepționale un timp și ai renunțat recent la ele este posibil să te confrunți cu întârzieri ale menstruației. Ciclul se va regla în timp, când organismul își va relua cu totul procesul de ovulație. De asemenea, dereglările hormonale pot apărea și dacă urmezi anumite tratamente medicamentoase. Principalele cauze ale întârzierii menstruației

Menopauza și premenopauza

În general, ne întrebăm de ce sunt femeile nervoase la menstruație. Răspunsul este legat de sindromul premenstrual, acea tulburare pe care o poți resimți înainte să apară menstra și care se manifestă prin diverse simptome și stări. Atunci când te apropii de menopauză, adică treci prin perioada de premenopauză, organismul se schimbă, nivelul de estrogen continuă să scadă, iar ovulația revine tot mai neregulată. Simptomele specifice menstruației dispar treptat, iar în locul lor apar cele de menopauză, cum ar fi bufeurile sau oboseala permanentă. În perioada de premenopauză este posibil să-ți întârzie destul de mult menstruația, iar ciclul menstrual să fie total neregulat.

Cum se calculează ciclul menstrual?

E important să știi data ultimei menstruații și să-ți calculezi astfel durata ciclului menstrual. Aceasta reprezintă numărul de zile din momentul apariției menstruației și până la momentul începerii următoarei. Media este de 28 de zile între cele două menstre, însă poate varia între 21 și 35 de zile. Poți spune că ți-a întârziat dacă au trecut 5 - 7 zile de la data calculată de tine, în care ar fi trebuit să apară menstra. Ce trebuie să faci dacă sesizezi dereglări ale ciclului menstrual, indiferent că ai identificat sau nu una dintre cauzele de mai sus, cele mai frecvente pentru acest tip de problemă? Consultă un medic, fie că este vorba de medicul de familie, ginecolog sau endocrinolog, pentru a-ți spune ce este de făcut.
Înapoi la blog