Unele femei spun că, în perioada premenstruală, resimt o stare de furie și iritabilitate accentuate. Deși sindromul premenstrual nu a fost pe deplin elucidat, se crede că starea de spirit este afectată de modificările hormonale.
Articolul prezintă mai multe informații despre schimbările care generează starea de nervozitate la menstruație a unor femei, dar indică și posibile remedii. Citește articolul și află mai multe informații utile despre sindromul premenstrual, dar și ce poți să faci simplu și rapid pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit.
Nervozitate la menstruație
Există o serie de motive pentru care femeile se pot simți nervoase în timpul menstruației. Pentru unele, poate fi vorba de teama de necunoscut sau de anxietatea care vine odată cu faptul că trebuie să se confrunte cu potențiale dureri și disconfort. Unele femei se pot teme de venirea menstruației pentru că știu că asta înseamnă că vor trebui să gestioneze balonare, crampe și alte simptome neplăcute.
Simptomele de dinainte de menstruație, cum ar fi oboseala, durerile de cap și iritabilitatea, pot contribui la amplificarea sentimentului de nervozitate, care, potrivit specialiștilor, are la bază schimbările hormonale ce au loc în organism în perioada menstruației. Însă, sindromul premenstrual nu este complet elucidat, în opinia specialiștilor.
Ce este sindromul premenstrual?
Sindromul premenstrual este o tulburare caracterizată prin simptome fizice, comportamentale și emoționale, care crește în severitate în timpul fazei luteale a ciclului menstrual. Faza luteală este perioada de timp în cadrul ciclului menstrual care începe după ovulație și se termină cu începerea menstruației.
Sindrom premenstrual afectează unele femei și se manifestă prin niveluri mai ridicate de furie și niveluri mai scăzute de control al furiei.
Sindromul premenstrual este o colecție de simptome pe care femeile le pot experimenta în zilele premergătoare menstruației. Sindromul premenstrual poate provoca o serie de simptome fizice și psihologice, inclusiv stări de dispoziție, iritabilitate, oboseală, balonare și crampe. Pentru unele femei, aceste simptome pot fi suficient de severe încât să interfereze cu viața lor de zi cu zi:
“Peste 40 de milioane de femei din întreaga lume se confruntă cu aceste simptome. În timp ce aproximativ 90% dintre femei au doar simptome premenstruale ușoare, aproximativ 20% trebuie să facă față unor simptome care le perturbă grav viața de zi cu zi.” (Sursa aici).
Remedii pentru sindrom premenstrual
Dacă ești în căutarea unor modalități de ameliorare a simptomelor sindromului premenstrual, există o serie de lucruri pe care le poți încerca:
- Exerciții fizice: exercițiile fizice te pot ajuta să te eliberați de stres și să îți îmbunătățești starea de spirit. De asemenea, poate ajuta la reducerea balonării și a crampelor.
- Tehnici de relaxare: tehnicile de relaxare, cum ar fi yoga, meditația și respirația profundă pot ajuta la reducerea stresului și la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual.
- Dieta: o dietă sănătoasă poate ajuta la reducerea balonării, a crampelor și a altor simptome ale sindromului premenstrual. Evitarea sării, a cofeinei și a alcoolului pot fi, de asemenea, de ajutor.
- Suplimente: unele suplimente, cum ar fi calciul și vitamina B6, s-au dovedit a fi eficiente în tratarea simptomelor PMS.
- Medicamente: există o serie de medicamente disponibile cu și fără rețetă medicală, care pot ameliora simptomele sindromului premenstrual.
- Multe studii și relatări, spun că folosirea cupei menstruale ar atenua durerile menstruale, ca urmare a faptului că aceasta ar face compresie pe mușchii vaginali și astfel contracțiile acestora ar fi mai puțin intensa. Poți citi aici mai multe despre cupele menstruale.
- De la mamele noastre știm că o sticlă de apă încălzită aplicată local, poate ameliora durerile menstruale, însă cum epoca modernă vine cu soluții actuale, mult mai confortabile și eficiente, noi îți recomandăm centura termică pentru dureri menstruale Femi.Eko, ce vine cu un sistem patentat de încălzire cu nano tuburi, furnizează căldură corpului, pentru a îmbunătăți circulația sângelui și pentru a relaxa mușchii și zonele cu durere. Poate fi folosită și pentru dureri de spate, crampe musculare sau post-accidentări.
Alte recomandări pentru gestionarea nervozității la menstruație
În cadrul unui studiu din 2019 se subliniază faptul că “nu s-au obținut încă dovezi definitive privind relația dintre simptomatologia sindromului premenstrual și furie”, dar și că este cunoscut faptul că femeile capabile să-și controleze furia în viața de zi cu zi, își pierd această capacitate în perioada premenstruală. De aceea, este recomandat întotdeauna sprijinul medicului. Când vine vorba de anxietate și depresie, există o serie de opțiuni de tratament diferite disponibile. Consilierea și terapia pot fi foarte utile în gestionarea acestor afecțiuni. În unele cazuri, pot fi prescrise și medicamente. Dacă te confrunți cu anxietate sau depresie, este important să cauți ajutor profesional pentru a putea obține tratamentul eficient pentru tine.