Dr. MiT și Femi.Eko normalizează discuțiile deschise despre menstruație. Mai multă informație = mai multă grijă pentru sănătatea ta

Dr. MiT și Femi.Eko normalizează discuțiile deschise despre menstruație. Mai multă informație = mai multă grijă pentru sănătatea ta

Dacă ne urmărești blogul, probabil că te-ai obișnuit deja cu faptul că nu ne ascundem după cuvinte atunci când abordăm subiecte precum sexul la menstruație, durerile menstruale sau igiena recomandată în timpul menstruației. Ceea ce ne dorim este să putem avea conversații deschise despre un proces natural al corpului feminin și să eliminăm, încetul cu încetul, tabuurile legate de menstruație, care au rădăcini istorice, culturale și religioase adânci. De exemplu, o prejudecată ce își are originea în Roma Antică era aceea că sângele menstrual este o substanță cu proprietăți dăunătoare. Potrivit lui Freud, la baza acestor tabuuri ar sta frica umană de sânge (Erwin E., ed. - The Freud encyclopedia: Theory, therapy, and culture. Taylor & Francis; 2002).

Din fericire, există căi prin care putem elimina prejudecăți și tabuuri, iar cea mai eficientă dintre ele este știința. Prin informație și educație despre corpul uman, ne propunem să desființăm mituri și tabuuri incompatibile cu un prezent în care cu toții ne dorim să ne simțim confortabil (vezi campania RedWeek!). În acest demers ni s-a alăturat dr. Bogdan Ivănescu (Dr. MiT), cofondator al băncii de țesuturi umane StemSure, cunoscut în mediul online pentru faptul că demitizează percepții eronate sau exagerate cu privire la diferite aspecte ce țin de corpul uman.

Menstruația = fertilitate = viață

Într-un interviu pe care ni l-a acordat Dr. MiT, acesta a subliniat importanța educației în eliminarea miturilor create în jurul unui fenomen biologic natural cum este menstruația. A avea ciclu menstrual nu este un semn al patologiei sau al impurității, ci înseamnă că ești o femeie sănătoasă și fertilă. Este important să îți urmărești ciclul menstrual și să acorzi atenție câtorva elemente. Iată care sunt acestea, conform doctorului MiT: ciclicitatea, durata, compoziția ciclului menstrual, cu toate elementele acestuia (culoare, vâscozitate, miros).

În cadrul interviului, Dr. MiT a vorbit și despre elementele ce afectează fertilitatea, cele mai frecvente ținând de stilul de viață, și anume: lipsa odihnei corespunzătoare, consumul de alcool și tutun, activitatea sexuală neprotejată asociată cu infecții cu transmitere sexuală netratate, greutatea în exces, alimentația necorespunzătoare și lipsa activității fizice. Așadar, fă o prioritate din protejarea fertilității și menține un stil de viață sănătos! De asemenea, acordă atenție detaliilor ciclului tău menstrual: notează într-o agendă sau într-o aplicație, pe telefon, datele menstruale, pentru a verifica dacă ciclul tău este regulat, analizează consistența, mirosul și culoarea menstruației, iar dacă apar modificări ce te îngrijorează, ia legătura cu medicul tău ginecolog și descrie-i situația cu care te confrunți. Fă o prioritate din a avea grijă de tine!

Sexul în timpul menstruației – sigur sau problematic?

Unul dintre cele mai discutate mituri din jurul menstruației este legat de sexul în timpul ciclului. Potrivit acestui mit, sexul la menstruație nu este sănătos și poate fi chiar dureros pentru femei, de aceea ar trebui evitat. Dr. MiT a explicat și acest subiect, subliniind că sexul în timpul menstruației este sigur și poate fi plăcut, cu condiția ca ambii parteneri să se simtă confortabil cu acest lucru și să comunice deschis despre preferințele și limitele lor. Medicul completează că sexul la menstruație poate contribui chiar la ameliorarea crampelor, datorită eliberării de endorfine, care au un efect analgezic natural. Cu alte cuvinte... mit spulberat!

Facem sau nu sport în timpul menstruației? Iată părerea specialistului!

În cadrul interviului acordat Femi.Eko, dr. Bogdan Ivănescu ne-a vorbit și despre un alt subiect care generează opinii polarizate, și anume sportul în timpul menstruației. Multe dintre noi evităm să facem exerciții fizice pentru a nu mări fluxul menstrual, însă sportul ne poate ajuta să eliberăm endorfine, ceea ce ajută la ameliorarea crampelor menstruale. Dacă ești îngrijorată de riscul de a te păta, poți folosi discul menstrual, care îți oferă protecție până la 12 ore, fără scurgeri și risc de infecții, ca alternativă la tampoanele clasice. În același timp, potrivit dr. MiT, dacă ai o viață activă, dar în timpul menstruației simți nevoia unui repaus, ascultă-ți corpul! Este important să acorzi atenție limitelor corpului tău și să iei pauze atunci când simți că ai nevoie de odihnă.

Produsele menstruale Femi.Eko, alternative ecologice și inovatoare la absorbantele și tampoanele clasice

Misiunea brandului Femi.Eko nu este doar aceea de a schimba percepții legate de menstruație, ci și de a oferi femeilor o alternativă sănătoasă, confortabilă și naturală la produsele menstruale clasice. Portofoliul nostru include produse din materiale naturale, prietenoase cu mediul și corpul tău, realizate cu ajutorul unor tehnologii noi și inovatoare. Ne dorim să schimbăm modul în care este abordată igiena menstruală și să oferim mai mult confort femeilor care ne aleg produsele. Produsele Femi.Eko includ chiloți menstruali, o soluție confortabilă pentru menstruație și incontinență, absorbante reutilizabile, realizate din cânepă și bumbac organic, ce înlocuiesc cu succes produsele menstruale de unică folosință, cupele menstruale, o soluție inovatoare de igienă feminină, cu o capacitate mai mare de a colecta fluxul menstrual decât un absorbant, și discurile menstruale, realizate din silicon medical și ideale pentru femeile active. De asemenea, recent, Femi.Eko a lansat un alt produs inovator, aplicatorul menstrual, care asigură utilizarea mai igienică și mai confortabilă a discurilor sau a cupelor menstruale. Aplicatorul este fabricat dintr-un material antibacterian și beneficiază de tehnologia Saniconcentrate - un compus medical inovator ce oferă protecție naturală de 99,99% împotriva bacteriilor, microbilor și virușilor. Te invităm pe site să descoperi toate produsele noastre!

Informația este un instrument puternic în eliminarea prejudecăților și tabuurilor legate de menstruație. Prin abordarea deschisă a unor subiecte delicate legate de corpul feminin, Femi.Eko și dr. Bogdan Ivănescu (Dr. MiT) și-au propus să corecteze anumite percepții eronate și să contribuie astfel la promovarea sănătății feminine. Ne bucurăm că, pe lângă produsele menstruale pe care le creăm, reușim, pas cu pas, să remodelăm perspectivele ce țin de procesele naturale specifice corpului feminin. Rămâi cu ochii pe noi, pregătim o mulțime de noi surprize pentru comunitatea Femi.Eko! Ne găsești și pe conturile noastre de Facebook, Instagram, Pinterest și TikTok.

Înapoi la blog