Tot ce trebuie să știi despre cupa menstruală – din ce e făcută, cum o alegi și folosești?

Tot ce trebuie să știi despre cupa menstruală – din ce e făcută, cum o alegi și folosești?

  • De ce a crescut popularitatea pentru cupa menstruală în ultimii ani?
  • Din ce e creată o cupă menstruală și cum identifici o cupă menstruală “de calitate”?
  • Din ce sunt făcute cupele Femi.eko și ce atestări au?
  • Cum alegi cupa menstruală potrivită?
  • Cum folosești cupa menstruală corect?

Cupa menstruală este un produs de igienă, dedicat persoanelor care menstruează. Din acest articol vei afla tot ce trebuie să știi despre ea: de la materialele din care e produsă până la cum o alegi și folosești.

De ce a crescut popularitatea pentru cupa menstruală în ultimii ani?

Cupa menstruală este acel produs sub formă de clopot, flexibil, ce urmează anatomia vaginului. O vei regăsi confecționată atât din cauciuc natural, TPE, dar mai des din silicon medical.

Lăsând la o parte componenta eco, cupa menstruală poate colecta mai mult sânge menstrual decât tampoanele sau absorbantele. Asta înseamnă o protecție mai bună și mai mult confort. În plus, poate fi purtată de persoanele care vor să continue să înoate, să facă fitness, yoga sau orice alt sport. De asemenea, o pot utiliza femeile care vor să se bucure de zilele de vacanță sau de tinerele care vor să scape de stresul petelor.

Utilizată și depozitată corect, cupa menstruală rezistă până la 5 ani de zile. Va asigura deciprotecție pentru un total de până la 60 de menstruații.

Din ce e creată cupa menstruală și cum o identifici pe cea “de calitate”?

O cupă menstruală poate fi creată din cauciuc natural, silicon, latex sau elastomer (o substanță de origine naturală sau sintetică, ce prezintă atât proprietăți plastice, cât și elastice, asemănătoare cu cele ale cauciucului).

Există inclusiv cupe de unică folosință. Ele nu sunt atât de populare însă, pentru că unul din avantajele indiscutabile ale folosirii unei cupe (economia de bani) dispare.

Revenind la materialul din care sunt create cupele, vei vedea că cele mai multe modele sunt confecționate din silicon. Deși mare parte din producători vor menționa că modelele lor sunt din silicon, nu vei găsi la toți precizarea “silicon de grad medical, biocompatibil”, însă ar trebui să o cauți, pentru siguranța ta.

Siliconul de grad medical este folosit pentru fabricarea produselor farmaceutice și a dispozitivelor pentru implanturi. Cum există diferite tipuri de silicon (inclusiv în medicină) este important pentru utilizator să știe că cel din care este confecționată cupa, un dispozitiv purtat în interiorul corpului, este din categoria ce permite să fie pus în corp pentru mai multe ore.

Termenul de “calitate medicală” se aplică siliconilor care îndeplinesc trei cerințe, iată-le mai jos:

  • o lungă istorie de implantare reușită atât la animale, cât și la oameni,
  • fabricarea în condiții farmaceutice,
  • control de calitate pentru aplicații medicale: ISO13485:2016.

Uită-te deci pe site-ul producătorului și pe ambalajele produselor pe care le cumperi. Caută precizarea că siliconul folosit este de grad medical, biocompatibil/ care nu eliberează molecule în corp.

Din ce sunt cupele Femi.eko și ce atestări au?

În cazul cupelor menstruale Femi.eko am ales să folosim un silicon special de calitate germană. Poartă denumirea de ELASTOSIL și întrunește cele mai înalte standarde de calitate.

Cupele Femi.eko, precum și materialul din care acestea sunt create, au certificările care atestă că folosirea lor este sigură:

  • ISO 13485:2016 – certificat ce prezinta cupa menstruală ca dispozitiv medical,
  • ISO 14001 pentru ELASTOSIL care demonstrează angajamentul față de îmbunătățirea continuă și reducerea impactului asupra mediului,
  • CE - este aprobarea și marcajul Uniunii Europene care indică faptul că un produs a fost evaluat de către producător și considerat ca fiind conform cu cerințele UE în materie de siguranță, sănătate și protecție a mediului.
  • FDA- este aprobarea și marcajul din SUA. FDA este responsabil de protejarea sănătății publice prin asigurarea siguranței, eficacității și securității medicamentelor, a produselor biologice și a dispozitivelor medicale;
  • ISO 10993 Test de Vitro Cytotoxicitate: Cytotoxicity Testing: Ensuring the Biocompatibility of Your Medical Device – testare suplimentară, făcută la cerere,
  • RoHs Report – ce demonstrează că produsul este fără grad de contaminare.
  • MSDS, SGS, etc.

Astfel, cupele Femi.eko sunt:

  • Biocompatibile
  • Biodurabile: stabile termic și chimic
  • Sterilizabile pentru utilizări repetate (cu abur, raze-y, oxid de etilen)
  • Rezistente la utilizare repetată
  • Nu întrețin dezvoltarea bacteriilor

Poți consulta întreaga listă de certificări ale brand-ului, pe site, sub fiecare produs în parte (AICI)

Există persoane alergice la silicon?

Deși foarte rare, cazurile de alergie la silicon există. Ele se manifestă prin umflare a tegumentelor, mâncărimi și înroșirea pielii. Șansele ca o femeie să fie alergică la silicon sunt foarte mici. Cu atât mai mici cu cât producătorul folosește silicon medical, testat și avizat anterior.

Ce avantaje ai când folosești o cupă menstruală?

Așa cum îți arătam aici, cupa menstruală are multiple beneficii.

Cu ajutorul ei, o femeie este mult la liberă în timpul menstruației. Poate continua activitățile care îi fac plăcere (înot, ski, yoga șamd) și va ajunge să cheltuiască mult mai puțin cu produse de igienă.

Calculând vedem că o cupă menstruală se amortizează în mai puțin de 3 luni, economisind ulterior de 7 ori valoarea sa.

Desigur, deloc de neglijat, este factorul eco. Cu ajutorul unei cupe menstruale tone de deșeuri biologice, greu de gestionat în mod normal, nu mai ajung la gropile de gunoi.

Prin folosirea unei cupe menstruale o singură femeie impiedică aruncarea a peste 11.000 de absorbante/tampoane la gunoi. Multiplică cifra aceasta cu toate femeiele ce menstruează pe glob și vei vedea de ce a trece la o cupă menstruală va face cu adevărat diferența!

În plus, să nu uităm că în timpul procesului pentru a produce bumbacul din tampoane și absorbante, milioane de metri cubi de apă ajung să fie poluați.

Cum alegi cupa menstruală potrivită?

Principalul lucru care contează este tipul de cervix, dacă ai născut (vaginal) și vârsta ta.

Dintre toate criteriile de mai sus, tipul de cervix este cel mai important.

Cervixul este locul prin care iese sângele atunci când suntem la menstruație și zona prin care se introduce un dispozitiv intrauterin (sterilet). La atingere este o zonă rotunjită din capătul vaginului tău ce se simte ca vârful nasului.

Exista mai multe tipuri de cervix: coborat, mediu sau înalt. Cervixul coboară în timpul menstruației și urcă în timpul ovulației, deci dacă vrei să folosești o cupă menstruală, cel mai bine măsori cervixul în zilele cu sângerare.

Cum măsurăm cervixul?

Ne vom spăla bine pe mâini și vom introduce degetul arătător în vagin căutând acea ridicătură despre care spuneam mai sus.

Vom scoate apoi degetul măsurând în centimetri cât din deget am reușit să introducem până am ajuns la cervix.

Iată mai jos interpretarea:

  • 0 – 44 mm: cervix coborât
  • 45 – 55 mm: cervix mediu
  • peste 55 mm: cervix înalt

Pentru femeile din a doua categorie (cervix mediu) utilizarea cupei va fi cea mai ușoară, la fel și alegerea ei. Cel mai probabil vor putea folosi aproape orice tip de cupă.

În cazul cupelor Femi.eko, mărimea A (26 ml) și B (32 ml) sunt la fel de potrivite. Vei face selecția în funcție de dimensiunea preferată, dar și de lungimea cupei și capacitatea pe care o cauți.

Femeile cu cervix înalt au nevoie de cupe mai lungi (cu codițe sau inele pentru prindere mai lungi). Posibil ca la scoatere să simți că trebuie să “pescuiești” cupa, întrucât aceasta a urcat în timpul purtării.

În cazul cupelor Femi.eko, mărimea B este cea mai potrivită pentru un cervix înalt.

La fel ca și femeile cu cervix înalt, cele cu cervixul coborât vor avea nevoie de cupe special create pentru ele sau pot alege un disc menstrual.

Cum folosești cupa menstruală corect?

Cupa menstruală este un dispozitiv ce trebuie sterilizat înainte de fiecare (primă) utilizare din cadrul unei menstruații și după ce zilele cu sângerare se încheie.

Sterilizarea sa este cel mai bine să fie făcută cu ajutorul aparatelor dedicate pentru sterilizat sau prin fierbere în apă pentru 5 minute.

Între cicluri, cupa se depozitează în săculețul său special.

X NU ar trebui să folosești cupa menstruală dacă:

  • Ai arsuri, iritații, simți zona genitală inflamată sau ai dureri ori disconfort în timpul urinării

Cât timp pot purta o cupă menstruală?

Recomandăm o purtare de până la maximum 12 ore. Cupa trebuie golită de minimum două ori pe zi sau la fiecare 8 – 10 ore. Dacă ai un flux abundent, e posibil să fie nevoie să o golești mai des. Astfel eviți scurgerile.

Este normal să simți dureri în timp ce folosești cupa menstruală?

Nu ar trebui să ai dureri când folosești o cupă menstruală, dacă ai ales mărimea potrivită, ce corespunde tipului tău de cervix.

Singurul moment în care poți simți un ușor disconfort este atunci când introduci cupa pentru prima dată sau atunci când o scoți (mai ales dacă ai un cervix înalt iar cupa aleasă este prea mică).

Cupa menstruală Femi.Eko® este special creată pentru a fi confortabilă, realizată din silicon medical foarte moale, fin la atingere și cu o formă anatomică, ceea ce face ca purtarea să fie și mai comodă, chiar și în cazul în care ești la prima utilizare.

Concluzie

Cupele menstruale sunt dispozitive moderne, care permit femeilor adulte și adolescentelor să trăiască o viață liberă, fără întreruperea activităților preferate din cauza menstruației.

Alegerea unei cupe din materiale de bună calitate și urmarea pașilor indicați în manualele de folosire asigură succesul, chiar și pentru femeile obișnuite cu alte tipuri de produse menstruale.

Folosirea cupelor permite economii de bani importante și este un pas important în direcția sustenabilității și protecției mediului.

Tags:Cupa MenstrualaFemiekoSilicon

Înapoi la blog