Colul uterin - află cum să ai grijă de sănătatea lui

Colul uterin - află cum să ai grijă de sănătatea lui

Colul uterin sau cervixul este o parte esențială a sistemului reproducător al femeii. Acesta reprezintă deschiderea dintre uter și vagin și joacă un rol vital atât în reproducere, cât și în sănătatea menstruală.

Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei și poate fi o boală foarte gravă. Cu toate acestea, cancerul de col uterin este, de asemenea, unul dintre cele mai ușor de prevenit cancere. Există mai multe lucruri pe care femeile le pot face pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer de col uterin.

Citește articolul și află ce poți să faci pentru sănătatea colului uterin. În plus, îți oferim un material video pentru mai multe detaliu utile și necesare despre sănătatea colului tău uterin, în dialog cu Dr. ginecolog Carmen-Mihaela Negoescu.

Ce poți să faci pentru sănătatea colului uterin

Există mai multe lucruri pe care le poți face pentru sănătatea colului uterin, printre care se numără:

  • Efectuează regulat teste Papanicolau. Testele Papanicolau pot detecta modificări la nivelul colului uterin care pot duce la cancer.
  • Vaccinul împotriva HPV. Vaccinul HPV protejează împotriva tipurilor de HPV care provoacă cel mai adesea cancerul de col uterin.
  • Folosește prezervativul. Prezervativul poate ajuta la protejarea împotriva HPV.
  • Renunță la fumat. Femeile care fumează sunt mai predispuse să dezvolte cancer de col uterin.

Înțelegând colul uterin și luând măsuri pentru a-l proteja, te poți menține sănătoasă și reduci riscul de a dezvolta cancer de col uterin.

Igiena colului uterin

Colul uterin este o zonă foarte sensibilă și se poate infecta ușor. Este important să menții o bună igienă în jurul colului uterin pentru a preveni infecțiile. Printre acțiunile pe care le poți face sau la care să fii atentă se numără:

  • Ștergerea din față în spate după ce ai folosit toaleta. Acest lucru ajută la prevenirea pătrunderii bacteriilor din anus în vagin și colul uterin.
  • Evită dușurile vaginale. Dușul vaginal poate elimina bacteriile sănătoase din vagin, ceea ce poate duce la infecții.
  • Poartă lenjerie intimă din bumbac. Lenjeria intimă din bumbac permite aerului să circule în jurul vaginului, ceea ce ajută la prevenirea acumulării de umiditate care poate duce la infecții.
  • Evită hainele strâmte. Îmbrăcămintea strâmtă poate reține umezeala și bacteriile pe piele, ceea ce poate duce la infecții.
  • Evitarea activității sexuale în cazul în care există semne de infecție
  • Utilizarea prezervative în timpul activității sexuale

Menținând o bună igienă și făcând alegeri sănătoase în ceea ce privește stilul de viață, poți contribui la menținerea sănătății colului uterin și la reducerea riscului de apariție a cancerului de col uterin.

Ce este cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin este un cancer care debutează la nivelul colului uterin. Cancerul de col uterin se întâlnește, de obicei, la femeile cu vârsta de peste 30 de ani. Este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femeile din întreaga lume.

Factori de risc pentru cancerul de col uterin includ:

  • Infecția cu HPV
  • Fumatul
  • Utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale

Simptomele cancerului de col uterin includ:

  • Sângerări vaginale anormale
  • Dureri pelviene
  • Durere în timpul sexului
  • Scurgere vaginală anormală
  • Sângerări după menopauză

Ce se întâmplă la examinarea colului uterin de către medic?

Atunci când medicul examinează colul uterin, va căuta orice modificări anormale. De asemenea, este posibil să efectueze un test Papanicolau sau un test HPV pentru a verifica dacă există semne de cancer.

Testul Papanicolau: Un test Papanicolau este o modalitate de a colecta celule de la colul uterin pentru a verifica dacă există semne de cancer.

Testul HPV: Un Testul HPV urmărește prezența virusului papiloma uman (HPV), care poate cauza cancerul de col uterin

Dacă medicul tău constată modificări anormale la nivelul colului uterin, acesta îți poate recomanda teste suplimentare sau tratament. Tratamentul pentru cancerul de col uterin poate include intervenția chirurgicală, radioterapie sau chimioterapie.

Pentru a-ți proteja colul uterin, efectuează regulat testele Papanicolau, optează pentru vaccinurile împotriva HPV, folosește prezervativele, renunță la fumat și menține o bună igienă. Este important să mergi la medic dacă observi orice modificări la nivelul colului uterin, cum ar fi sângerare, secreție sau durere. Acestea ar putea fi semne ale unei infecții sau ale unei alte probleme la nivelul colului uterin.

 

Află în continuare care sunt criteriile de măsurare a cervixului, ce este cervixul și alte informații utile pentru sănătatea intimă a colului uterin.

VIDEO: Sănătatea colului uterin

Înapoi la blog