Igiena intimă te ajută să previi infecțiile, să menții zona curată și proaspătă, să previi mirosurile. Dar igiena intimă nu este întotdeauna realizată corect. Există practici răspândite despre care se crede că ajută la menținerea sănătății intime, dar, de fapt, produc efectul invers.
Descoperă în continuare care sunt cele mai bune practici pentru igiena intimă, dar și greșelile frecvente pe care vei știi să le eviți de acum înainte. Articolul conține și resurse video pentru ca tu să afli tot ce trebuie să cunoști pentru o igienă intimă realizată corect.
Ce produse și practici de igienă sunt nesigure?
Igiena intimă a femeilor este importantă pentru sănătate. Datorită unei igiene bune se pot preveni infecțiile și se poate proteja sănătatea. Dar există câteva greșeli frecvente practicate din neatenție sau, din contră, crezând că sunt cele mai bune practici pentru igiena intimă.
De exemplu, este o credință comună că dușurile intime de mai multe ori pe zi pot ajuta la menținerea zonei vaginale curate și fără infecții. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice care să susțină această afirmație. De fapt, dușurile prea dese pot, de fapt, să priveze pielea de uleiurile sale naturale și să ducă la iritații. Printre cele mai nesigure practici de igienă intimă se numără:
- Utilizarea săpunurilor sau a detergenților agresivi
- Dușurile excesiv
- Purtarea de lenjerie intimă strâmtă, care nu lasă pielea să respire.
- Utilizarea produselor de igienă intimă care conțin parfumuri, alcool sau alte substanțe chimice.
- Utilizarea aceluiași tampon sau absorbant timp îndelungat la menstruație
- Ștergerea de la spate în față după ce folosirea toaletei.
- Folosirea de produse expirate de igienă intimă.
De ce sunt recomandați chiloții din bumbac sau din alte materiale naturale?
Chiloții din bumbac și din alte materiale naturale sunt recomandați pentru că permit aerului să circule în jurul zonei intime, ceea ce ajută la menținerea acesteia uscată. Acest lucru este important, deoarece umiditatea poate duce la dezvoltarea bacteriilor și mediului prielnic pentru infecții. De asemenea, este important să schimbi cât mai curând posibil costumele de baie sau de antrenament ude. Din nou, umiditatea poate întreține probleme multiple ale zonei intime.
Igiena intimă realizată în mod corect
Practicile corecte de igienă intimă includ spălarea cu apă și săpun special pentru zona intimă, clătirea temeinică, uscarea prin tamponare și purtarea de lenjerie intimă curată, fabricată din materiale naturale, precum bumbacul. Femeile ar trebui să evite îmbrăcămintea strâmtă, dușurile vaginale și folosirea produselor de igienă intimă care conțin substanțe agresive cu pielea sau toxice. Tampoanele sau tampoanele trebuie schimbate în mod regulat în timpul menstruației, iar femeile trebuie să se șteargă din față în spate după ce folosesc toaleta. Dușul este, de asemenea, o parte importantă a igienei intime. Produsele vechi de igienă intimă ar trebui să fie înlocuite cu altele noi.
Sfaturi, pe scurt, pentru igiena intimă corectă
1. Păstrează zona curată și uscată.
2. Poartă lenjerie de corp care lasă pielea să respire.
3. Evită spălăturile vaginale.
4. Șterge-te din față în spate după ce folosești toaleta.
5. Schimbă regulat produsele de menstruație
6. Alege săpunuri delicate cu pielea, neparfumate, pentru spălarea zonei intime.
7. Evită să folosești șervețele parfumate, spray-uri, pudre sau parfumuri în zonele intime.
8. Evită îmbrăcămintea strâmtă.
9. Practică sexul protejat.
10. Nu introduce degetele cu unghii lungi sau obiecte contondente în vagin.
11. Mergi la controlul medical anual
12. Consultă un medic oricând observi schimbări sau ai dureri în zona intimă.
De ce este important să mergem la medic dacă observăm modificări ale secrețiilor vaginale?
Una dintre cele mai importante practici de igienă intimă este aceea de a consulta un medic în cazul în care apar modificări ale secrețiilor vaginale. Acest lucru se datorează faptului că secrețiile diferite pot fi un semn al diferitelor afecțiuni, dintre care unele pot fi grave. De exemplu, o schimbare a culorii sau a mirosului secrețiilor vaginale poate fi un semn al unei infecții. Prin urmare, se este important ca orice schimbare să fie verificată de un medic pentru a exclude orice afecțiune gravă.
Video: Mai multe informații utile despre igiena intimă
În materialul următor, echipa Femi.Eko a discutat despre igiena intimă cu Dr. Ginecolog Carmen-Mihaela Negoescu. Vizionează acum și află atât despre igiena intimă, cât și despre menstruația femeii moderne.