Când și cum discuți cu fetița ta despre prima menstruație

Când și cum discuți cu fetița ta despre prima menstruație

Fiica ta crește pe zi ce trece, a început deja școala, iar adolescența se apropie cu pași repezi. În jurul vârstei de 7-8 ani, părinții ar trebui să discute pentru prima oară despre menstruație și despre schimbările care se produc în corpul fiecărei fete atunci când intră la pubertate. În general, mama este cea care abordează acest subiect. Poate că îți amintești cum a fost în cazul tău, atunci când ai aflat că există o sângerare lunară, numită menstruație, pe care toate femeile o au. Probabil că la vremea respectivă mijloacele de informare erau limitate, iar subiectul era considerat unul tabu. Deși în zilele noastre e foarte ușor pentru copii și adolescenți să aibă acces la informație, cel mai bine este să-ți iei fiica la o discuție sinceră despre prima menstruație. Relaxează-te, trage aer în piept și fă-ți un mic plan. Abordarea trebuie să fie cât mai pozitivă, pentru a nu-i induce temeri nefondate fetiței tale. Explică-i prietenește că se apropie de vârsta primei menstruații, ce înseamnă acest lucru și care sunt transformările prin care va trece corpul său. Încurajeaz-o să-ți pună toate întrebările care-i trec prin minte fără rușine și fără teamă și asigură-ți copilul de toată deschiderea ta.

Vârsta la care apare menarha

Cea dintâi menstruație se numește menarhă în termeni medicali și este o etapă absolut normal pentru orice adolescentă sănătoasă. Probabil că fiica ta te va întreba la ce vârstă vine prima menstruație și cât ține prima menstruație. În general, apare în jurul a 10-13 ani, după debutul pubertății și este semn că procesele fiziologice din corp se desfășoară normal. În funcție de organismul fiecărei fete, debutul menstrei poate avea loc și mai devreme sau mai târziu. Durata poate varia între 3 și 8 zile, cu o medie de 5 zile. Ca o curiozitate, în timpul menstruației se elimină între 30 și 60 ml de lichid menstrual. E esențial să-i spui fiicei tale să nu se sperie de cantitatea de sânge, căci procesul este absolut normal. Dacă nu știi cum să deschizi subiectul, cel mai simplu este să te legi de o reclamă sau de un produs de igienă intimă pe care l-ai testat chiar tu recent. Folosește un ton prietenos și abordează tema fără vreun fel de încordare, ca și cum ai discuta cu o prietenă. Ia în calcul inclusiv faptul că e posibil ca fiica ta să fi auzit deja de menstruație. Întreab-o ce știe despre asta și încurajeaz-o să-ți pună întrebări. Cărțile și materialele video despre prima menstruație îți pot fi de folos, atâta vreme cât sunt informații specializate și verificate. Pregătirea fetiței pentru apariția primei menstruații

Pregătirea fetiței pentru apariția primei menstruații

Prima menstruație poate veni cu întrebări și temeri, de aceea e important să abordezi subiectul pe ton pozitiv, astfel încât fetița ta să nu o perceapă ca pe o povară. Nu neglija nici subiectul referitor la simptomele specifice. Explică-i fiicei tale că înainte cu o zi de apariția menstrei se poate confrunta cu dureri abdominale, crampe, tensiune în zona sânilor sau stare de oboseală. Spune-i că acestea sunt cele mai frecvente semne că îți vine prima menstruație. E important să precizezi că ele sunt absolut normale și că la unele persoane se manifestă mai intens, la altele foarte puțin. Simptomele de dinainte de apariția sângerării poartă denumirea de sindrom premenstrual. Îți recomandăm să faci o trecere în revistă și a regulilor de bază în ceea ce privește igiena feminină. O igienă menstruală deficitară poate duce infecții urinare sau ale tractului reproducător, motiv pentru care e esențial ca fiica ta să știe toate aceste lucruri înainte de apariția primei sângerări. Vorbește cu fetița ta periodic despre prima menstruație, nu te limita la o singură discuție. Iar după menarhă, fii alături de ea în primele luni, explică-i care sunt produsele de care va avea nevoie în fiecare lună, pe măsură ce ciclul va deveni regulat. Oferă-i toată încrederea ta și începe să construiești tu, ca părinte, o relație tot mai strânsă cu copilul tău adolescent, adult în devenire.
Înapoi la blog