Ești la prima utilizare a cupei menstruale? Citește asta (o să ne mulțumești apoi ?)

Sunt femei care folosesc cupa menstruală la fiecare menstruație. Sunt femei care au auzit de ea, dar nu au încercat-o și sunt și acelea care  tocmai descoperă acest mod eliberator de protecție.

Pentru că o cupă menstruală este mult diferită de un produs de igienă feminină clasic (nu absoarbe sângele, poate fi purtată mai mult timp, se sterilizează la prima purtare șamd), unele femei au nevoie să încerce de câteva ori cupa, înainte să obțină toate beneficiile acestui produs.

Dar odată ce se obișnuiesc cu o ea, majoritatea femeilor nu se mai întorc la produsele obișnuite.

De ce? Pentru că beneficiile oferite nu se compară cu nimic altceva! Gândește-te doar că poți să înoți, să faci yoga sau orice alt sport, să dansezi, să mergi cu bicicleta…și lista nu se oprește aici!

Cum ne place să oferim toate informațiile de care femeile au nevoie ca să ia decizii conștiente, am decis ca această postare de blog să se bazeze pe experiența reală a unei femei în vârstă de 36 de ani, mamă a unui copil. 

Numele ei este Ana. Ea a încercat pentru prima dată cupa menstruală Femi.eko și a împărtășit cu noi experiența avută.

Iată deci în cuvintele ei, toate experiența:

“Am auzit de cupele menstruale de ceva vreme.

Dar de fiecare dată când vedeam o reclamă sau o postare despre asta, m-am gândit: Oh, da… interesant pentru altcineva, dar nu sunt de mine.

Nu e ca și cum nu mai pot după absorbantele ce ți se lipesc de chiloți, piele și îți fac lenjeria de două ori mai mare. Ori că aș prefera tampoanele (și implicit să mă expun la chimicalele cu care sunt albite).

Dar cupele păreau doar… invazive cumva. În plus, sincer… m-am tot gândit că oricum noi, femeile, sacrificăm o mulțime de lucruri ca să le fie bine celorlalți, de ce să ne sacrificăm și în timpul menstruației și să nu fim confortabile?! Înțeleg povestea cu deșeurile și da, mi-aș dori să las copilului meu o planetă curată.

Dar țin și la confortul meu.

Așa că am tot amânat, mi-am zis că o să încerc și cupele la un moment dat, dar nu acum.

Și uite că vine și momentul! În preajma Crăciunului am aflat de la o dragă colegă de-ale mele că știe despre cupe, ba le și folosește de 2 ani!

Normal că am vrut să știu mai mult! Cum e, cum a început, cum le pune, cum le scoate…am avut o mulțime de întrebări.

În fine, am avut întrebări și legate de siguranță, multe despre igienă. Cele mai multe despre inserare, pentru că în mintea mea părea un lucru hardcore (spoiler: chiar nu este, trebuia să mă informez mai conștincios despre altceva).

Așa că, după ce am descusut colega și după ce am aflat că pe ea cupa a scutit-o inclusiv de un ciclu lung și dureros (e ceva legat de cum se colectează sângele dinăuntru, fără să ca vaginul să fie “uscat”), mi s-a oferit ocazia să încerc cupa Femi.eko.

Așa că, firesc, am zis da! Eram deja super curioasă și mult mai încrezătoare că mă voi descurca. Colega îmi spusese deja că e o perioadă de acomodare și că s-ar putea să nu reușesc din prima încercare, dar nu ar trebui să mă descurajez, fiindcă merită să treci peste prima experiență, pentru libertatea și confortul pe care le ai apoi.

Acum, pe grupul Menstruație sustenabilă ți se recomandă să treci printr-un test online ca să alegi cupa potrivită.

Eu am primit ambele cupe de la Femi.eko (A și B) și nu am mai trecut prin test. Uitându-mă în urmă, îmi dau seama că ar fi trebuit să nu sar peste această etapă, fiind la prima utilizare.

Însă am urmărit destul de multe video-uri pe Youtube despre cum să introduci cupa și ce să nu faci atunci când o scoți (să NU tragi de ea, ca de un tampon, ar fi unul din ele).

Deci am cupele și ajungem la momentul menstruației mele. Era seară și nu voiam să aleg iar un tampon clasic, pentru că în primele zile am flux super heavy. Asta înseamnă că nici mama tamponului nu rezistă și la un moment dat trebuie să mă trezesc și să mă schimbl.

Așa că am zis: Acum e vremea ei! 

Am fiert cupa pentru 10 minute (fiind un pic paranoia am stat lângă ea, asigurându-mă că era mereu sub apa în care fierbea). 

Soțul privea curios în tot acest timp.

Apoi a venit momentul inserării, cel de care îmi era teamă. M-am spălat pe mâini (cu totul cred că am făcut asta de 5 ori înainte de a ajunge aici oricum).

Ce mi-a plăcut din start la cupa Femi.eko este cum se simte și cât de ușor se pliază.

E un silicon foarte foarte moale, pe care cumva are sens să îl pui în zona ta intimă (dacă ar fi fost un material dur, cred că aș fi ezitat).

Bun, am pliat cupa în forma C, așa cum am văzut pe Youtube și cum scria în cărticica din cutia cupei.

Și înăuntru cu ea! 

Ce să vezi…că e mai simplu decât aș fi crezut. Cupa a intra din prima, fără nicio problemă.

Posibil să nu fie la fel pentru toată lumea, de aceea cred că se și recomandă să folosești un pic de lubrifiant pe bază de apă (dar nu e obligatoriu, mai ales dacă ești în primele zile, cu un flux abundent).

Cupa era clar înauntru, dar nu știam cum îmi dau seama dacă s-a deschis sau a făcut faimosul vid.

Vidul este cel ce ține cupa și tot el nu permite scurgerile.

Am făcut cum am citit și am încercat să simt marginile cupei cu degetul.

Dar eu nu simțeam marginea. Mi se părea că deodată cupa s-a dus foarte sus. 

Mă îngrijora asta un pic, dar nu foarte mult. Știam și îmi repetam că anatomia noastră nu are cum să permită ca o cupă să se piardă în vreun fel. 

Așa că am respirat (tot ți se spune asta des în videos: respiră și relax:) și am făcut câțiva pași.

Eram conștientă de prezența cupei, dar nu mă durea sau să mă deranjeze în vreun fel.

Așa că m-am culcat, cu un pic de paranoia că de fapt cupa nu e deschisă și o să mă trezesc toată pătată.

Dar dimineața…ce să vezi! Nicio pată! Eram într-o zi de ciclu super mare și chiar senzația a fost: Miracol! 

Apoi am zis că ceva s-a întâmplat și nu am avut flux la fel de mare.

Super curioasă să văd ce e cu această cupă (dacă a strâns sau nu sângele sau doar nu a curs la fel de mult) am mers la baie. 

M-am spălat iar pe mâini cu atenție și am încercat să scot cupa.

Dar nu o găseam!

Adică simțeam codița ei, însă cupa părea foarte sus!

M-am îmbărbătat (hey, doar ai născut, ai trecut prin Papanicolau de mai multe ori, ce te panichezi așa! O să o scoți cum ai pus-o) Mi-am zis că ăsta e probabil unul din lucrurile pe care cam toate femeile le experimentează la început, când nu au experiență cu o cupă.

Știam deja că trebuie să “sparg” vidul înainte și să nu mă apuc să trag ca de un tampon normal.

Cam la momentul ăsta mi-am dat seama că trebuia să fi citit despre mărimi pentru că bănuiam (corect) că am cervixul înalt, iar mărimea aleasă nu era cea mai potrivită pentru asta.

După câteva încercări în care încerc să ajung la marginea cupei, să apăs ca să sparg vidul am renunțat și m-am dus pe Youtube  să documentez… situația.

Chiar nu voiam să mă apuc să trag de cupă aiurea.

De la primul video mi-a fost mai clar unde greșeam. Era nevoie să fac în așa fel încât să cobor cupa.

M-am așezat deci pe toaletă și am împins de câteva ori, folosind mușchii bazinului. 

Cupa a coborât (ca prin minune) și am putut să o apuc de bază și să apăs pe ea. Am auzit un ușor “Poc” și am putut să o scot. 

Era aproape plină!

După, am ales apoi să port o pereche de chiloți menstruali, pentru că voiam să sterilizez cupa (da, am acești pitici pe creier, însă în mod normal puteam să o spăl foarte bine cu apă fierbinte și să o reintroduc, doar a fost în corpul meu și am citit că asta e o procedură safe).

De la această primă experiență am început să folosesc cupa Femi.eko (mărimea B!) la fiecare menstră și vreau să zic că mi-a schimbat viața!

Am fost chiar și la înot cu ea, lucru pe care nu l-aș fi făcut în mod normal (și uite cum pierdeam eu în fiecare lună minimum 5 zile din abonamentul de la piscină).

Ca invenție, cupa menstruală mi se pare genială! Și e extraordinar că cineva a inventat așa ceva pentru confortul și încrederea femeii!”

Dacă povestea Anei ți-a stârnit curiozitatea și ești gata să afli mai mult despre cupele menstruale, dă click AICI pentru toate detaliile.

Sau dacă vrei să afli ce produs sustenabil ți se potrivește cel mai bine, fă testul nostru AICI.

DISTRIBUIE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește mai mult

Combo

Capacitate de retenție a produselor Femieko / 12 ore

Echivalent absorbante

Echivalent tampoane

RECOMANDAT PENTRU:

IDEAL PENTRU:

Mega Abundent

Capacitate de retenție a produselor Femieko / 12 ore

Echivalent absorbante

Echivalent tampoane

RECOMANDAT PENTRU:

IDEAL PENTRU:

Extra Abundent

Capacitate de retenție a produselor Femieko / 12 ore

Echivalent absorbante

Echivalent tampoane

RECOMANDAT PENTRU:

IDEAL PENTRU:

Super Abundent

Capacitate de retenție a produselor Femieko / 12 ore

Echivalent absorbante

Echivalent tampoane

RECOMANDAT PENTRU:

IDEAL PENTRU:

Abundent

Capacitate de retenție a produselor Femieko / 12 ore

Echivalent absorbante

Echivalent tampoane

RECOMANDAT PENTRU:

IDEAL PENTRU:

Moderat

Capacitate de retenție a produselor Femieko / 12 ore

Echivalent absorbante

Echivalent tampoane

RECOMANDAT PENTRU:

IDEAL PENTRU:

Lejer

Capacitate de retenție a produselor Femieko / 12 ore

Echivalent absorbante

Echivalent tampoane

RECOMANDAT PENTRU:

IDEAL PENTRU: